De tweede wedstrijd in het buitenland vond zondag plaats in Genk. Opnieuw een wedstrijd in de 3Nations Cup.

Het parcours in Genk lijkt een beetje op Oldebroek. Op een relatief klein oppervlak probeert de organisatie er voldoende uitdaging en obstakels in te bouwen, waardoor de echte hardfietsers wat minder tot hun recht komen.

Voor de jongens die er al eerder gefietst hebben niet het meest uitdagende rondje, maar voor de eerstejaars nieuwelingen toch wel een beetje spannend. Zeker ook omdat met name de wedstrijd bij de nieuwelingen verreden werd onder natte en dus gladde omstandigheden. Bij de junioren droogde het alweer snel op. Ruben was door goede familieomstandigheden verhinderd en ook Yvar kon er niet bij zijn, dus bleef het MTB Havelte Racing Team dit keer beperkt tot de nieuwelingen en junioren.

Bij de nieuwelingen stonden Gijs, Thomas en Steijn vol goede moed, maar ook wel gespannen aan de start. De startprocedure verliep goed tot het moment dat deze klaar was. Het hele veld schoof op dat moment naar voren. Voor de jury reden om in te grijpen. Geen herstart bij valpartijen. En helaas was er een valpartij. Gijs en Thomas bleven hiervan verschoont maar Steijn stond er wel achter. Daarna kwamen Thomas en Steijn allebei in het gedrang tijdens de eerste klim. Zo werd een goede klassering lastig.

Thomas vond redelijk zijn draai maar kreeg te maken met materiaalpech. Zijn dropperpost (zadels kunnen tijdens het fietsen versteld worden) bleef hangen op het laagste punt waardoor hij niet goed meer kon trappen. Hij wist toch goed door te rijden en eindigde als 67ste. Steijn was na de pech van vorige weken gemotiveerd maar wist ook dat hij zich door een heel veld naar voren moest werken. Zelfs na de valpartij tijdens de start wist hij dit te bereiken. Al snel vond hij aansluiting bij een groepje waar ook Thomas in zat en samen wisten ze dit groepje voor te blijven en konden ze – tot de pech van Thomas – samenwerken. Hoewel de derde ronde gepaard ging met zijsteken wist Steijn zijn positie goed vast te houden. Hij finishte als 62ste.

Gijs had een redelijke start en kwam na de eerste ronde als 24ste langs. In de ronden erna moest hij een aantal posities vrijgeven en hij had ook het gevoel pas in de laatste ronden lekkerder te gaan fietsen en wist hij ook zijn positie redelijk te houden. Toch gaf hij aan na de wedstrijd niet echt moe te zijn, maar dat past ook wel een beetje bij de dynamiek van het parcours. Hij eindigde als 39ste.

Bij de junioren was Lars erg blij met de regen die op zaterdag en zondagochtend gevallen was. Het parcours bood hem hierdoor wat meer uitdaging dan bij droge omstandigheden en daar houdt hij gewoon van. De start ging erg goed en al spoedig bevond Lars zich in de tweede groep dat knokte om plek 8-15. Lars wist zich goed te handhaven in deze groep. De technische secties kwam hij heel goed door en richting het einde schoof hij nog wat op om na de sprint als 13de te eindigen.