Fietsers en de benen. Boeken vol zijn er over geschreven. De benen voelen goed, de benen deden niet wat ik wilde, de benen voelen zwaar, ik heb stalpoten en zo zijn er nog tientallen manieren om de benen te beschrijven. Hoe het ook zij, de benen zijn de basis van de mooie fietssport.

De vijfde wedstrijd van de 3Nations Cup vond plaats op de VAM-Berg in Wijster. Een lange ronde met veel klimwerk, een aantal rockgardens en een enkele single track. De omstandigheden waren goed, de ondergrond redelijk droog en de renners keken er naar uit.

Bij de masters 40+ stond Ruben vol goede moed aan de start. De vorm is goed momenteel en op deze ronde kan hij altijd goed uit de voeten. Vanaf de start ging het gelijk goed. Tijdens de lange startklim wist Ruben de koppositie te pakken en kon vanaf daar controleren. In de vervolgklimmen had hij daardoor de ruimte om zichzelf maar ook zijn concurrenten te testen en merkte dat hij makkelijker herstelde dan de rest. Vanaf dat moment koos hij ervoor zijn eigen race te rijden waardoor er gaten met de rest van de groep vielen en eindigde hij uiteindelijk op ruime voorsprong op de eerst plaats. Chapeau voor dit mooie resultaat!

Bij de amateurs stond Yvar voor ons aan de start. Op het weinig technische parcours met veel klimmen is het voor hem altijd even afwachten. Hoewel hij het best moeilijk had op de klimmen, wist Yvar zich wel goed te handhaven in de top van het veld. Hij reed voortdurend rond op plek 4/5 en had tot het einde toe zicht op het podium. Helaas gooide een lekke band in de laatste ronde roet in het eten. Hij wist nog wel bij de technische zone te komen om een andere wiel te steken maar een goede klassering zat er niet meer in, uiteindelijk werd hij 11de.

Bij de nieuwelingen stonden Gijs, Thomas en Steijn gemotiveerd maar ook met twijfels aan de start. Steijn had met inrijden al een zwaar gevoel in de benen en in de startklim merkte hij dat dit niet anders werd. Hij koos er daarom voor zijn eigen tempo te rijden wetende dat een goede klassering er niet inzat. Toch kreeg hij het in de laatste ronden erg zwaar maar wist hij de wedstrijd op karakter en als 73ste te finishen. Gijs had veel zin in de wedstrijd en had ook vooraf goed verkend. Zijn start verliep prima en hij wist zijn positie tijdens deze goed te behouden. Helaas ging het daarna minder. Hij werd duizelig, kreeg buikkrampen en tenslotte kreeg hij ook nog erg last van zijn rug waardoor hij genoodzaakt werd uit de race te stappen. We hopen op een snel en goed herstel. Thomas tenslotte had een goede maar vooral ook slimme start. Bij een van de technische passages nam hij de B-lijn waarmee hij veel plekken wist te winnen omdat er op de A-lijn opstoppingen ontstonden. Na de start was hij daardoor terecht gekomen rond de 50ste plek. Thomas kreeg in de loop van de wedstrijd wat last van zijn keel en moest wat plekken prijsgeven maar eindigde als tevreden man op de 60ste plek.

Voor Lars verliep de start bij de junioren zoals altijd prima. Hij nestelde zich rond de 15de plek maar moest in de eerste ronden een aantal plekken prijsgeven omdat hij niet goed in zijn ritme kwam. Een paar ronden verder lukte dit wel en kon hij het tempo wat opschroeven. Hierdoor wist hij weer een paar posities goed te maken om uiteindelijk als 17de over de meet te komen.

Over twee weken vertrekken de renners naar Saalhausen voor alweer de 6de wedstrijd in de 3Nations Cup.