Trainingsregels MTB vereniging Havelte e.o.

Er zijn een aantal simpele regels die tijdens de trainingen van de vereniging in acht genomen moeten worden vanwege je eigen veiligheid, plezier en die van je clubgenoten.

Algemeen:

 • De trainer is verantwoordelijk voor een goed verloop van de training, volg altijd zijn aanwijzingen op.

Voor de training:

 • Als je niet aanwezig kan zijn bij de training meldt je je af bij de trainer van de groep waar je in zit. Dit kan door een mail, sms of WhatsApp-berichtje te sturen;
 • Draag altijd een HELM en stel deze goed af, zonder helm kan er NIET aan de training deelgenomen worden;
 • Zorg dat je mountainbike goed onderhouden is en controleer voor de training en wedstrijden op gebreken; jeugdleden van wie de remmen niet goed werken, kunnen niet aan de training deelnemen;
 • Zorg voor een goede afstelling van de zadel- en stuur, de trainers of fietsenmakers kunnen je hiermee helpen;
 • Draag fietshandschoenen voor veiligheid en comfort;
 • Iedereen (ook de jeugd) heeft altijd een binnenband en speedlink/missing link (voor de ketting) bij zich. Volwassenen hebben ook een tooltje en een pomp of CO2-patroon bij zich."

Tijdens de training:

 • Clubkleding is verplicht tijdens de training.
 • Als er iemand, achter blijft, pech heeft, is gevallen of de training verlaat, melden we dit zo snel mogelijk aan de trainer!
 • We trainen in vaste groepen. Blijf bij de groep waar je door de trainers bent ingedeeld, ook de trainingen er na!
 • We blijven tijdens de training bij elkaar. Samen uit, samen thuis
 • Houd op de openbare weg zoveel mogelijk rechts, inhalen doe je zoveel mogelijk linksom en fiets maximaal met z'n 2-en naast elkaar;
 • Neem geen onnodige risico's, ken je eigen grenzen;
 • Wees altijd alert op voertuigen, mensen en dieren op je route;
 • Waarschuw tijdig als je andere mountainbikers of andere recreanten gaat passeren;
 • Waarschuw mountainbikers achter je voor onverwachte situaties.

Buiten de trainingen van de vereniging:
Op de website van de vereniging www.mtbhavelte.nl staan onder het kopje, clubinfo/terreinregels een aantal regels over waar we wel of niet mogen komen.
Als er toch wordt gefietst waar dat niet mag, kan de mountainbikevereniging problemen krijgen bij het organiseren van toertochten, wedstrijden en andere evenementen.
Ook worden er boetes uitgedeeld door de beheerders, houd je dus aan deze regels!

Aanvullende regels voor de jeugdtrainingen

Minimum leeftijd:
Het uitgangspunt is dat kinderen mee mogen doen met de jeugdtrainingen vanaf het moment dat ze zeven jaar oud zijn. In uitzonderingsgevallen kunnen kinderen worden toegelaten die nog (net) geen zeven jaar zijn. Dit wordt bepaald door de trainers van groep 1. Zij letten daarbij vooral op de behendigheid, het uithoudingsvermogen en de sociaal-emotionele rijpheid van de kinderen.

Doorstromen naar de volgende groep
De trainers van de huidige en de volgende groep bepalen in overleg wanneer een kind doorstroomt naar de volgende groep. Per seizoen zijn er twee doorstroommomenten, te weten na de herfstvakantie (eind oktober) en na de voorjaarsvakantie (eind februari). Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen kinderen tussentijds doorstromen. Bij het bepalen van het moment van doorstromen is de leeftijd van het kind van belang maar niet doorslaggevend. De trainers zullen vooral kijken naar de technische vaardigheden en de conditie. Ook de sociale en emotionele rijpheid en de ruimte in de volgende groep spelen een belangrijke rol. Het "overzicht basisskills, conditie en sociale en emotionele vaardigheden" wordt gebruikt als richtlijn. Uiteindelijk stroom ieder kind door naar de volgende groep.

Meefietsen ouders:
Het uitgangspunt is dat kinderen zonder hun ouders meedoen aan de trainingen. In groep 1 kan van dit uitgangspunt worden afgeweken als kinderen of ouders daar behoefte aan hebben en de trainers daarmee instemmen. Van meefietsende ouders wordt verwacht dat ze zich niet bemoeien met de trainingen en dat ze zich houden aan de aanwijzingen van de trainers. Als er teveel ouders (willen) meefietsen, bepalen de trainers wie er wel en niet meegaan. In de groepen 2 en hoger fietsen ouders alleen bij uitzondering mee en ook alleen als de trainers daarmee instemmen. Uitzonderingsgevallen kunnen zich met name voordoen als een kind gezondheidsproblemen heeft. Ouders die belangstelling hebben om trainer of begeleider te worden, kunnen in overleg een aantal trainingen op proef meefietsen info via trainingen@mtbhavelte.nl .