Vaste MTB Routes

De routes zijn tot stand gekomen door een aantal enthousiaste vrijwilligers van de MTB-Havelte. Deze kregen van defensie de gelegenheid in de buitenring van het defensieterrein Havelte-West een parcours aan te leggen. In 2014 werd aan de andere kant van de van Helomaweg de route Havelte Oost aangelegd. Alle route's krijgen als vertrekpunt de toeganspoort van Holtingerveld aan de van Helomaweg, m.u.v. de route op de Woldberg, deze start bij de parkeerplaats aan de Bergweg in Tuk.

Havelte West (blauw+ weekend rood)

Deze route is aangelegd en wordt in stand gehouden voor en door leden van MTB Havelte. Als je regelmatig deze route gebruikt, dan helpt het ons als je lid wordt van de vereniging. Zo houden we het mountainbiken voor iedereen toegankelijk. Je kan dan bovendien gratis deelnemen aan trainingen en, zeg nou eerlijk, wie wil er nu geen lid zijn van de leukste sportvereniging van Havelte e.o.? De start van de route is bij de toegangspoort Holtingerveld en gaat vanuit daar achter het theehuis Faken aan de van Helomaweg langs. De route bestaat uit twee gedeelten, de Blauwe route (16 km) buitenom en een rode lus (6 km), de zgn. weekend route. Deze mag alleen in het weekend bereden worden, houd u hier aan! Bij deze route zijn we te gast op het terrein van defensie. De rode lus loopt door het oefenterrein, door de week wordt hier door defensie gebruik van gemaakt en is het verboden het terrein te betreden.

Havelte west wordt aangeduid met het blauwe internationale mtb teken. De binnenlus met het rode teken.

De route voert over de terreinen van o.a. Defensie (militaire oefenterreinen) en Staatsbosbeheer. Na enkele honderden meters over het asfalt, duik je een smalle singletrack op. Na een stukje langs de weilanden, voert de route je kilometers lang slingerend in het verlengde van een tankbaan. De singletrack is behoorlijk technisch en vraagt dus om goede stuurvaardigheden. Korte bochten worden afgewisseld met korte steile klimmetjes. Na ongeveer 6 kilometer zijn er op een stuk open veld kunstmatig enkele bulten in het parcours gelegd. Na deze bulten rijdt je weer verder langs de tankbaan. Je fietst dus grote delen over militair oefenterrein. Toch hoef je geen vrees te hebben voor militaire voertuigen. De route loopt namelijk rond het oefenterrein. Je moet hier echter zeker niet van de route afwijken. In het laatste deel van het traject zijn nog enkele pittige klimmetjes te vinden.
In het weekend, als het oefenterrein niet wordt gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een extra lus van 6 kilometer toe te voegen aan de normale 16 kilometer lange route. Deze lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein. Defensie oefent hier doordeweeks en is dan daarom niet toegankelijk. Als de je tankbaan hebt overgestoken kom je in het binnenterrein en vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen. Na 6 km kom je weer op de blauwe ATB route.

U komt nu na enige tijd uit op Amerikaanseweg, een brede betonweg, dit was de toegangsweg naar de Amerikaanse basis die hier heeft gelegen. De wachttoren is als herinnering blijven staan. Als u de route volgt en de eerste heuvel omhoog gaat, ziet u aan uw linker zijde een groot heideveld met aan de linkerzijde daarvan de toren. Dit was dus de site, het gebied is zo'n dertig jaar lang niet toegankelijk geweest.

U nadert nu een extra aantrekkelijk stuk van de route. Veel klimmen en steile afdalingen. Na een lange klim komt u uit op de zeer fraaie Es van Darp. Dit is een geleidelijke afdaling. U kunt hier behoorlijk snelheid maken, uiteindelijk komt over enkele korte bulten. Indien u wilt kunt u hier "springen". Kijk wel uit want u kunt hier wandelaars tegenkomen!

 

Wil je de gpx van de route voor op je fietscomputer? Deze is te downloaden op MTBroutes.nl/drenthe/havelte-west

 

Havelte Oost (groen)

Deze  ATB route meet 15 km en is uit te breiden met een extra lus van 8 km. Na de wijzigingen in deze route is dit een route die zeer geschikt is voor de gravelrijders. Voor de gevorderde MTB-er biedt deze route nu minder uitdagingen. Deze route gaat grotendeels om het Natura2000 gebied het Holtngerveld heen.

Havelte Oost wordt aangeduid met het groene internationale mtb teken. De start is bij de toeganspoort Holtingerveld aan de van Helomaweg in Havelte.

De route ligt in de omgeving van Havelte en voert over terreinen van o.a. Defensie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Havelte, ook wel "De parel van Drenthe" genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden waar ook nog veel restanten vanuit de 2e wereldoorlog te zien zijn. In het plaatsje zelf vind je veel monumentale gebouwen, gerestaureerde Saksische boerderijen en een schaapskooi met kudde. Havelte is verder bekend om zijn twee hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand.

De Groene ATB route start met een stukje fietspad maar al na een paar honderd meter kom je op een graspad. Een graspad dat over gaat in een mengeling van smalle soms bochtige singletracks waar stuurvaardigheid gevraagd wordt en bredere rechte paden waar de "stompers" zich meer thuis zullen voelen. Na tussendoor een stukje klinkerweg om wat bij te komen, duikt men weer kort het bos in waar we over lekker lopende paden uiteindelijk op de schelpenfietspaden uitkomen (dit is ten opzichte van de oude route gewijzigd).  Na wat dalen en klimmen komen we op de splitsing waar we de keuze 15 en 26 km moeten maken. We volgen de 15 km route, de extra lus komt verderop weer op deze route uit. We volgen de grote zandpaden en komen langs de waterpartijen. Hier heb je de kans om de Kraanvogel te spotten (ook dit gedeelte van de route is veranderd). Het schelpenpad volgend zien we de omgeving veranderen van bos naar heide met een ven waar we een stuk langs fietsen. Na de tocht langs de heide, stukje fietspad en een sintelweg komen we bij de "Genieput" waar de stuurvaardige onder ons zich weer even uit kunnen leven. Na rondje "Genieput" gaan we over de heide richting Hunebedden waarvan er 2 in dit gebied zijn. Na een blik op de Hunebedden over het zandpad naar de laatste klim en richting en einde van deze route bij de vlindertuin.

Wil je de gpx van de route voor op je fietscomputer? Deze is te downloaden op https://www.mtbroutes.nl/drenthe/havelte-oost

Havelte Zuid-Oost (Oranje)

Heb je alle bekende routes rondom Havelte al honderden keren gereden? Probeer dan de nieuwste oranje route eens te rijden. De start is bij de Vlindertuin en het eerste deel van de vijfentwintig kilometer lange route loopt over de groene route. Na ongeveer 7 kilometer, ergens achter Uffelte, is een routesplitsing aangegeven. Via een aantal snelle trajecten afgewisseld met een single track en schouwpad kom je via Uffelte weer in de buurt van Havelte. Kijk even goed om je heen als je door het dorp rijdt, geniet van de oude boerderijen en let goed op bij de oversteek. Als je het dorp weer uit rijdt dan begint het technische werk, de scherpe bochten maken het lastig om een hoge snelheid te houden. Korte klimmetjes en technische stukjes maken deze route heel uitdagend, dit geldt ook voor de gevorderde rijders. Vanaf dit punt moeten de zweetdruppeltjes ook steeds vaker van het voorhoofd geveegd worden, ook al heb je daar weinig tijd voor. Na Havelte koersen we door de bossen en over zandpaden richting Darp. In het dorp heb je even de tijd om op adem te komen om daarna op het leukste stuk van de bestaande blauwe route nog even keihard te knallen.

Wil je de gpx van de route voor op je fietscomputer? Deze is te downloaden op https://www.mtbroutes.nl/drenthe/havelte-zuid-oost

 

Woldberg Steenwijk (Bruin)

Vanaf de parkeerplaats aan de Bergweg start de mountainbikeroute Steenwijk met een paar pittige klimmetjes en afdalingen. Na een stukje asfalt gaat het uphill richting het Heideveld. Hier gaat de route, via de grafheuvels die hier in het bos liggen verscholen, naar een stukje singletrack die omhoog gaat om vervolgens weer uit te komen bij bospaden die bezaaid liggen met het puin van Rotterdam (‘40-'45). Hierna volgt een deel met veel singletracks en heuveltjes om vervolgens weer over wat bredere bospaden te gaan.

Het vervolg van de route bestaat uit technische stukken. Ook zijn er wat stukken met korte afdalingen en klimmetjes.

In de bossen van de Woldberg zijn vele vormen van recreatie zoals de paardensport en wandelsport. Houd steeds rekening met deze andere recreanten!

Wil je de gpx van de route voor op je fietscomputer? Deze is te downloaden op https://www.mtbroutes.nl/overijssel/steenwijk

 

Komt u onregelmatigheden tegen meld het even bij Beheer & Onderhoud (Arjan Otter) beheerenonderhoud@mtbhavelte.nl . Vrijwilligers doen alle moeite het parcours zo goed mogelijk bij te houden. Uw medewerking is ook nodig.

 

De buitencode, enkele regels...

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode:

  • Respecteer de natuur.

Maak geen lawaai en neem je afval mee.

  • Houd je aan de toegangsregels.

Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

  • Geef elkaar de ruimte.

Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

  • Wees vriendelijk.

Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

  • Spreek elkaar aan.

Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

 

U hebt gefietst in een bosrijke omgeving, dus controleer uzelf na afloop op teken. Bekijk deze pdf Teekinfo voor meer info over teken.