VerwondingHond
Het bestuur krijgt nog al eens klachten van medegebruikers van het gebied rondom de MTB-route omtrent het gedrag van mountainbikers. Zo kon het gebeuren dat er afgelopen zondagochtend (20 nov) een hond aangereden is door een drietal MTBers (overigens niet bekend of dit leden waren). De hond was hierdoor ernstig verwond bij zijn oog (zie foto). Na dit incident zijn de drie gewoon doorgereden. Dit kan en mag nooit. Zo gaan we niet met elkaar om. Laten we fatsoenlijk blijven tegenover onze medegebruikers van het terrein. Anders maken wij ons als mountainbikers niet echt geliefd. Als we netjes op de route blijven rijden en de andere gebruikers van het gebied niet het leven zuur maken, dan kunnen we op goede voet blijven met onze omgeving. Alleen dan kan het gebruik van het gebied zoals we dat nu hebben, gewaarborgd blijven.

Het bestuur.

Hieronder volgen de teksten van de klacht, ons antwoord en ervaring van één van onze trainers. Mochten er meer/andere ervaringen zijn, dan vernemen we dat graag.

Goede morgen:

Aan u als beheerder van de mtb route, heb ik het volgende:
Aan de start van de route staat een mooi bord met regels voor uw leden, en gasten.
U zult waarschijnlijk zelf ook in het gebied vande route rijden en het zal ook u opvallen, dat rijden op de uitgezette route, ook voor uw leden een hele opgave is. Regelmatig, zie ik hele groepen jeugd, incluis trainer, de heuvels in het gebied rondom de havelterberg, op het voormalige helicopterveld, stuk rijden. En, het betreft geen incident, maar het is structureel. Als de trainer(s) er op aan gesproken worden, krijg je van dese heren een grote bek en de mededeling fdat ze genoeg betalen om in het gebied te mogen rijden.
Dat klopt maar niet vernielen. Ook is het zo, dat anderen, niet van uw vereniging gebruik maken van uw faciliteiten. Daar is echter geen toezicht op. Zo is het vandaag dus om 08.40 uur gebeurd, dat mijn hond, 14 jasar oud, nauwelijks nog op de been, bij de aanvang van de route, op de parkeerplaats bij de Amerikaanse weg, is aangereden, door en let wel, 3 mountainbikers, die na de aanrijding gewoon zijn doorgereden.
Ik ben niet zo snel ter been en kon rennend achter de drie aan, de schoften niet meer te pakken krijgen. Mijn hond lieten ze zwaar beschadigd achter.
Als dit de mentaliteit is van de gemiddelde mtb-er, dan hoop ik dat u als bestuur, uw leden hier op aanspreekt.
U maakt zich op deze wijze niet geliefd in de buurt.
Mijn visie na 14 jaar wonen op Havelterberg en al die jaren een steeds groeiende overlast van MTB-ers, dat het uw taak is om aan de overlast terreur iets te doen.
Is er bijvoorbeeld een toezichthouder, die toeziet op het juiste gebruik van de route en zo ja, wie is dat dan ?
Ik kan dan mogelijk deze man of vrouw eens meenemen op een excursie in het gebied om hem zelf de vernielingen te kunnen laten zien die de MTB-ers aanrichten.

Bijgevoegd een foto van mijn hond. De verwondingen aan zijn oog, spreken voor zich.

Onze reactie:
Dag …, wat vervelend nu van uw hond! Dat kan en mag nooit. Daarvoor onze excuses, want zo gaan we niet met elkaar om. Dus hopelijk houdt hij er verder niets aan over. Met betrekking tot de andere genoemde feiten, zijn zeker in een gesprek zaken toe te lichten. Eén ding wil ik wel kwijt, het is defensieterrein en van de eigenaar krijgen wij alleen maar complimenten over de wijze waarop wij als vereniging het gebruik en beheer doen. Helaas zijn er ook andere gebruikers. Het terrein is daarvoor ook geschikt en dat staat op gespannenvoet met de natuurontwikkelingen.
Aan het eind vraagt u of wij een toezichthouder hebben? Neen, een toezichthouder is in dienst van defensie (terreinbeheer) want die is eigenaar. Wij hebben wel een bestuurslid die alles met de route van doen heeft. Ik heb hem gevraagd binnenkort met u contact op te nemen. Want in een gesprek kun je toch zaken beter uitleggen.
Samenvattend, heel vervelend en nogmaals excuus voor de daden van deze “zwart” rijders. 

Ervaring van een trainer:
Hallo allemaal!
Heb ca. 2 jaar geleden wel een incident meegemaakt. Ook in de buurt van de site. Wij (groep van ca. 8 kinderen en ik) kwamen aangefietst. Jongens fietsten voorzichtig langs een paar mensen met 3 loslopende honden. Jongens hebben verder ook niets gezegd tegen eigenaars+honden, maar deze mensen begonnen gelijk al te schelden. In eerste instantie dacht ik van: niets van aantrekken en doorfietsen, totdat de man en vrouw zo begonnen te schelden dat ik de fiets aan de kant heb gezet en even verhaal heb gehaald “waar slaat dit op?, jongens hebben niets verkeerd gedaan!”. Daar schrokken ze in eerste instantie van, maar toen ik weer op de fiets stapte, was ik opeens weer “een grote gorilla”! We zijn toen maar verder gefietst omdat ik ook niet precies wist of ik daar mocht fietsen. Ik heb dit later natuurlijk wel nagevraagd en dit bleek dus wel het geval te zijn. Ik heb de eer dus maar aan mijzelf te geven, maar was wel behoorlijk gepikeerd dat mensen zo reageren. Verder groet ik altijd iedereen in het bos die ik normaal tegenkom tijdens het mtb-en. Als er honden lopen, fietsen wij er altijd met gepaste snelheid hierbij langs.