Spanning op zijn gezicht. Geconcentreerd kijkt ie voor zich uit. Zodra het fluitsignaal klinkt, sprint hij weg. Samen met de andere bikkels in de categorie 1, 2 en 3. Het is zijn eerste wedstrijd. Zo trots als een pauw stapt hij na de wedstrijd van zijn fiets. ‘Dat ging lekker’, verzucht hij. ‘Wel lastig, maar lekker gefietst!’

Het tekent de sfeer van vanmorgen op de Woldberg in Tuk. Er wordt flink gestreden om de medailles bij de tweede wedstrijd van de MTB Havelte wintercompetitie, maar sportiviteit en vooral het plezier en de voldoening van het meedoen zijn de belangrijkste factoren. Het parcours bestaat dit keer uit een aantal stevige klimmetjes en technische afdalingen.
Bij de jongste renners (cat. 1,2 en 3) staan weer een aantal nieuwe gezichten aan de start. Tien renners binden de strijd aan met elkaar. Tim Jansen komt als eerste over de meet, gevolgd door Lorenzo Bleeker, Vinnie Jansen en Sara van de Heide. Met rode konen en blije koppies, compleet met snottebellen door de kou, komen de jonge mountainbikers een voor een over de finishlijn.

Daarna is het de beurt aan de strijders uit categorie 6/7 en daarachter de mountainbikers van categorie 4/5. Jens Smit en Colin Beugelink (cat. 6/7) nemen vanaf de start de koppositie in, tot aan de finishlijn is het spannend wie er als eerste over de meet komt. Jens gaat er met de winst vandoor. Vera van der Heide komt in deze categorie als eerste meisje over de meet, gevolgd door Stan Kemper, die het podium bij de jongens completeert. Cariza Koldewijn is tweede meisje.
In de categorie 4/5 – die zo’n 30 minuten koerst – sprint Lizzy Brakke ervandoor. Ze is niet bij te houden. Tim van Goor finisht als eerste jongen, op de voet gevolgd door Leon Hulzebosch en Dave Beugelink. Lisa van der Heide komt als tweede meisje over de eindstreep.

Vanaf het middaguur is de Woldberg het domein van de licentiehouders, nieuwelingen en junioren, dames 15+ en de funklasse.

En daar gaat het meteen los met een felle en snelle strijd bij de licentiehouders. Bart Kortleve, Tim Smeenge, Erik Groen en Dylan Schra (de nummers 1 tot en met 4) zijn flink aan elkaar gewaagd en laten een mooie wedstrijd zien. Bij de nieuwelingen en junioren is het wederom Job Weijdema die als eerste over de finish komt, gevolgd door Lars Smit met in zijn kielzog Arvid van der Roest. Een mooie wedstrijd laten ook de dames zien, waarbij overtuigend gewonnen wordt door Yvette Vermeer. Marianne Vlasveld komt als tweede over de meet en Gaby Vermeer pakt het brons. In de funklasse vullen Tom Pool, Karl Timmerman en Robin Zantinge het podium. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Over twee weken, op zondag 4 februari, is het tijd voor de derde wedstrijd in de wintercompetitie van MTB Havelte. Dan weer op de Amerikaanse Basis in Havelterberg. We hopen jullie daar allemaal aan de start te zien.