Vrijwilligers Havelte-MTB-Voedselbank2-915x518

 

Havelte/Meppel – Pasta, chips, frisdrank, groenten in pot en bamipakketten. Het distributiecentrum van de Voedselbank Zuidwest-Drenthe in Meppel staat er vol mee. Maar zonder vrijwilligers komen al die producten niet aan bij de gezinnen die het zo hard nodig hebben. Daarom helpen iedere maandagochtend twee medewerkers van Univé bij het verdelen van de ingebrachte goederen over de Voedselbanken in de regio.

 

Het distributiecentrum in Meppel zorgt voor de bevoorrading van voedselbanken in de regio. Vanuit Meppel wordt geleverd aan de Voedselbanken in Gieten, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg, Assen, Meppel, Steenwijk en Westerveld. Al dit werk wordt normaal gesproken gedaan door vaste vrijwilligers, maar een aantal van hen moet tijdens de coronacrisis uit voorzorg thuisblijven vanwege een kwetsbare gezondheid of hoge leeftijd. Helpende handen zijn dus zeer welkom.

 

„Univé is van oudsher een regionaal en lokaal betrokken coöperatie, die dichtbij haar leden wil staan. We willen zekerheid bieden en ook zodoende ook op maatschappelijk niveau bijdragen”, legt Hans Schieving, manager Innovatie en Ledenzaken bij Univé Noord-Nederland uit. „Op lokaal niveau bijdragen bij de Voedselbank past in dat streven. Sinds 30 maart helpen daarom elke maandagochtend twee Univé medewerkers in de hal om de binnengekomen voorraden te verdelen over de diverse distributiepunten.”

 

Uitdaging
Door een dunnere personeelsbezetting bij Univé kan dat in de zomermaanden niettemin een uitdaging blijken. Via haar medewerkers besloot de coöperatie daarom verenigingen op te roepen om ook te ondersteunen. Normaal gesproken helpt Univé via Supporter van Sport verenigingen in het land met sponsorgeld, waarvoor doorgaans een spandoek, reclamebord of advertentie als ‘tegenprestatie’ wordt afgesproken. Toen in plaats daarvan een bijdrage aan de Voedselbank gevraagd werd, bleek het enthousiasme groot. Eén mailtje naar de mountainbikeclub MTB Havelte, waar Univé-adviseur Bert Mulder met zijn zoontje Mart leden zijn, was al voldoende om een aantal maandagen de handen uit de mouwen te steken bij de Voedselbank.

 

Volgens Schieving is de krachtenbundeling een mooi voorbeeld van onderlinge betrokkenheid waarbij iedereen wint. „Samen met verenigingen en medewerkers levert Univé zowel maatschappelijk als sportief een waardevolle bijdrage in de regio. De Voedselbank en haar klanten worden geholpen en met het sponsorgeld waarvoor sportclubs en -verenigingen zich sterk maken kunnen weer leuke dingen worden gedaan voor amateursporters in de omgeving.”

 

André Lenting, Penningmeester bij MTB Havelte en een van de vrijwilligers bij de Voedselbank, beaamt het win-win-karakter van de samenwerking. „MTB Havelte is dit jaar gastheer voor het Univé NK Jeugd 2020 op 3 oktober, dat plaatsvindt op de Woldberg bij Steenwijk. Met het sponsorgeld dat onze bijdrage oplevert kunnen we de organisatie daarvan financieren. Dat we dat voor elkaar krijgen door maatschappelijk de handen uit de mouwen te steken, geeft daarbij extra voldoening. Wij willen alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet.”