Corona en een helm

Sinds de corona in ons land is, alle sportscholen gesloten zijn en sportverenigingen de deuren hebben gesloten is iedereen op zoek naar een alternatief om fit te blijven. Er is niets lekkerder dan na een dag lekker hard werken, even lekker te ontspannen in je favoriete sport.

Nu er veel mogelijkheden zijn gecreëerd en we wat flexibeler zijn in het inplannen van de werktijd en vrije tijd is het een ideaal moment om juist nu lekker buiten te gaan sporten. Ik zie veel individuele sporten groeien, mensen gaan wandelen, hardlopen, skeeleren en natuurlijk fietsen. Zowel op de racefiets als op de mountainbike. Geweldig om te zien dat men toch bezig om lekker te blijven sporten.

Ik lees op internet dat een de grootse online fietswinkels in mum van tijd door de voorraad mountainbikes en racefietsen zijn, maar ook de plaatselijke dealer ziet de voorraad sneller slinken dan normaal in deze periode van het jaar. De laatst genoemde zit gelukkig vol met informatie over hoe we veilig de weg op kunnen of het bos in. Fietsend door de bossen kom ik best veel mensen tegen die onlangs een fiets hebben gekocht, maar het belangrijkste zijn vergeten te kopen, de helm! Van volwassen tot jeugdigen tot gezinnen aan toe. Veel zonder helm. Ik was eigenlijk wel benieuwd naar hun reden om zonder helm het bos in te duiken, het gesprek of veilige afstand gaf algauw weer dat er een deel niet bij na heeft gedacht of het advies niet heeft gekregen. Sommigen vinden het maar onzin, een quote “ik begin net met fietsen, dus ik ga nog niet zo hard”. Eenmaal in gesprek zien ze de ernst er later toch van in en zullen opzoek gaan naar een hoofdbeschermer. Bij deze wil ik dan ook graag een oproep plaatsen aan iedereen die het fietsen op de weg of in het bos heeft omarmt, koop en draag een helm zodra je op de bike stapt. Een ongeluk zit in een klein hoekje of bij een boomwortel. De ambulancedienst kan lang niet overal goed komen en fiets je alleen dan is het al helemaal lastig om uit te leggen waar je ligt. Ik wil niet suggereren dat je met helm niet kunt vallen of geen letsel kunt oplopen, maar het geeft veel meer bescherming dan een ieder waarschijnlijk denkt.

Neurowetenschapper Claudia Lüttke legt uit: Symptomen van een hersenschudding gaan meestal weer weg na een maand, maar ze kunnen blijvend zijn. Een helm absorbeert een deel van de klap tegen het hoofd, vergelijkbaar met de kreukelzone in de voorkant van een auto, en beschermt zo het brein.
Vindt je het fietsen in het bos nog steeds leuk na een paar weken zelf te bossen te hebben getrotseerd of zijn je kinderen super enthousiast, kom een keer trainen bij de mountainbikevereniging en leer hoe je fietsen nog leuker kan zijn. De trainers leren je o.a. hoe je moet sturen, remmen en nog veel meer.

Nieuwsgierig? Kijk op mtbhavelte.nl en kom vrijblijvend een keer meefietsen, maar let op: helm verplicht!