Beste fietsvrienden en vriendinnen,

Na het uitbreken van Corona leek het wel alsof mijn motivatie om te fietsen besmet was geraakt, geen gezellige trainingen, niet onze zondagochtendrit en tot overmaat van ramp geen Dutch Masters of MTB. Zo’n lange tocht werkt voor mij als een uitstekende motivator om vaak en hard te trainen.

Nu er langzamerhand weer wat meer mogelijk is merk ik dat mijn drive om lekker te trappen weer een beetje terug begint te keren. Een rondje hier, een rondje daar, af en toe weer eens een duo ritje op 1,5 meter afstand…. het begint er weer een klein beetje op te lijken. En het is heerlijk om alle frustratie van de afgelopen lastige periode er even lekker uit te trappen.

 

Omdat we allemaal iets meer thuis zijn worden de bossen waar we fietsen wat drukker bezocht door fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers, ruiters etc. Het is ook voor ons belang dat iedereen daar met plezier kan wandelen, fietsen, rijden, sporten en spelen.

Natuurlijk kennen we allemaal de gedragscode onder de MTB-ers, maar als ik helemaal geconcentreerd door de bossen raas dan wil er nog wel eens een regeltje overschreden worden. Dat geldt niet alleen voor mij, daarom hierbij nog even een kleine opfriscursus.

 

Vraag 1.

Je bent net bezig bent met een keiharde aanval op dat ene kommetje, de eerste bochten liggen er perfect bij en je voelt dat je snelheid hoger ligt dan alle keren hiervoor en dan loopt er opeens zo’n groot paard over onze singletrack GRRRRRRR……..

Welke reactie zal nu het gewenste effect hebben?

A. Ik ga keihard vloeken, schelden en tieren zodat de ruiter zich de volgende keer wel twee keer zal bedenken voordat hij dat paard met die dikke klompvoeten onze prachtige parcour loopt te vertrappen

B. Vol gas sprint ik zo kort mogelijk langs het paard en als het lukt probeer ik hem ook nog even aan te tikken. Hopelijk schrikt het paard zo erg dat hij op hol slaat

C. Ik matig snelheid, roep verstaanbaar dat ik eraan kom en passeer het paard op gepaste en veilige afstand

 

Vraag 2.

Eigenlijk mag het niet maar je hebt zo’n leuk pad ontdekt in het waterwingebied bij Darp. Je gaat er met 10 fietsvrienden (een aantal daarvan in een rood pak) naartoe om de bochten er goed in te rijden, misschien kun je vanmiddag zelfs wel even een Strava segment aanmaken. Tijdens het fietsen wordt je aangesproken over het feit dat je over een wandelpad fietst en de afstand van 1,5 meter niet respecteert. Wat doe je:

A. Je stopt op gepaste afstand en biedt je excuses aan. Vervolgens roep je je vrienden en vertrek je naar een gebied waar wel gefietst mag worden.

B. Je scheldt de wandelaar uit, en maakt je al vloekend uit de voeten.

C. Je ontkent alles, niemand heeft gezien wat er op je shirtje staat toch? Gelukkig zit er op een mountainbike geen nummerbord!

 

Vraag 3.

Je hebt vandaag een lange rit op de agenda staan, met een beetje eten op zak en een extra bidon kun je het zeker 100km volhouden. Na je eerste reep probeer je de wikkel van je reep weer in je achterzak te drukken, dat gaat niet helemaal goed en in je ooghoeken zie je het papiertje nog wegwaaien.

A. Strava staat aan, het zou echt zonde zijn om nu te stoppen om het papiertje op te rapen.

B. W.t.f. we fietsen allemaal voor onze lol, niemand fietst voor een klassement of prijzengeld. Natuurlijk stop ik even om dat papiertje op te pakken, en dat vertrapte pakje appelsap neem ik ook meteen even mee.

 

Volgende week volgen de antwoorden.