Het begon al met de steile startklim voor categorie 3 tot en met 7, die het maximale vraagt van de benen. Daarna moest er nog een wedstrijd gefietst worden in vrij warme omstandigheden. De twaalf jonge strijders van MTB Havelte haalden zaterdag het beste uit zichzelf tijdens de landelijke wedstrijd op de VAM-Berg.

De setting was voor de fietsliefhebbers vrij ydillisch. Naast alle mountainbikers die in actie kwamen, waren op de achtergrond de wielrenners die te zien die het dak van Drenthe beklommen tijdens de Chouffe Classic. Een groot fietsfeest in Wijster.

De dag begon voor de renners van MTB Havelte met uiteraard een parcoursverkenning en daarna de start van Sara en Lyron in categorie 2. Sara was meteen goed weg en wist het groepje waar ze in fietste compleet te verschalken. Ze kwam als 2de over de meet en was eerste meisje. Lyron wist zijn positie lang vol te houden, maar moest in het laatste rondje een aantal renners voor laten gaan. Hij finishte als 12de.

In categorie 3 stonden Lorenzo en Joep aan de meet. Zij mochten als eersten de startloop bedwingen. Beiden reden een consistente wedstrijd, waarbij Lorenzo (6de plek, 4de jongen) net naast het podium greep en Joep, die de hele wedstrijd geconcentreerd reed, eindigde op een 17de plaats.

Dave, Lisa, Jannick en Tim stonden aan de start in categorie 4. Zij gingen, samen met de 29 andere deelnemers, ritmisch de steile startklim op. Tim reed een sterke wedstrijd en wist het merendeel van zijn tegenstanders te verslaan, hij kwam als 9de over de meet. Jannick finishte als 11de. Dave en Lisa reden een stabiele race en kwamen als 17de en 18de over de finishlijn.

Na de pauze en huldiging konden we genieten van de wedstrijd van Vera, die in categorie 6 zichzelf liet gelden. Een sterke start, lekker gefietst, maar in de laatste rondes moest ze zichzelf toch iets terug laten zakken. Een nette 8ste plaats en 3de meisje.

Stan, Colin en Jens verzorgden de dagafsluiting in categorie 7. De zon had inmiddels plaatsgemaakt voor een stevig windje, maar het bleef wel benauwd. Al op de startklim werd duidelijk dat de wedstrijd van vandaag gewonnen ging worden door een zeer sterkte Belgische wedstrijdrijder. Meters lag hij voor op de rest. In het sterkte startveld wisten Jens (p14), Colin (p16) en Stan (p28) zich netjes te handhaven.

Zondag, vandaag dus, staan de wedstrijden in de 3NationsCup op het programma voor de junioren, masters, amateurs en nieuwelingen. Succes allemaal!