In Emmen is zondag de finalewedstrijd om de Airolube MTB Zomercup verreden. Er werd door de jeugdige mountainbikers niet alleen gestreden om de laatste medailles, maar nog meer om de felbegeerde klassementsbekers.

Zeven wedstrijden werden afgewerkt in de zomercompetitie van de KNWU-afdeling Noord. Het bracht de renners in de afgelopen weken naar Dalen, Emmen, Trimunt, Veendam, Leeuwarden, Assen en weer terug naar Emmen. Alle zeven wedstrijden telden mee voor het klassement.

Jongste jeugd

De jongste jeugd (jongens 7 en 8 jaar, meisjes 8 en 9 jaar) verzorgde de aftrap bij alle wedstrijden. Tim van Goor (7) uit Nijeveen, lid van MTB Havelte, reed in alle wedstrijden gestaag naar een podiumplek. Ook in deze laatste wedstrijd toonde Tim zich sterk. Hij pakte de zilveren medaille en de eerste plaats in het klassement. Lisa van der Heide (9) uit Wolvega, eveneens lid van MTB Havelte, pakte een gouden medaille en mocht tevens plaatsnemen op de hoogste trede van het klassementspodium.

Twee andere renners van mountainbikevereniging Havelte, Lieke Capelle en Vera van der Heide (beiden 11 jaar en woonachtig in Wolvega), leverden in de laatste wedstrijd niet alleen een mooie strijd tegen elkaar, maar ook tegen geduchte tegenstanders. Zij kwamen uit in de categorie 9 en 10 jaar, meisjes 10 en 11 jaar. Lieke pakte een zilveren medaille, Vera het brons. Beide jongedames mochten tevens een mooie klassementsbeker in ontvangst nemen: Lieke opnieuw tweede en Vera derde.

Felle strijd

Ook de mountainbikers in de leeftijd van 11 en 12 jaar (jongens) en 12 en 13 jaar (meisjes) leverden een felle strijd. In de voorste regionen streden onder anderen Robin Supèr (12) uit Meppel en Steijn van Gelderen (12) uit Tuk (beide renners van MTB Havelte) om de eerste plaatsen in de wedstrijd. Robin finishte als tweede dame en mocht dus de zilveren medaille omhangen. Ook in het klassement eindigde ze op de tweede plek. Steijn pakte het brons en eindigde daarnaast op de tweede plaats in het klassement. Een klassementsbeker was er ook voor Colin Beugelink (10) uit Tuk, die de derde prijs ontving.

De oudste jeugd – jongens 13 en 14 jaar – sloot het ochtendprogramma af in Emmen. Een sterke wedstrijd reed Rick Tissingh uit Uffelte (14 jaar, MTB Havelte). Hij pakte de bronzen plak. In het klassement mocht hij zelfs de hoogste trede van het podium betreden. Naast hem, op de tweede plek in het klassement, Thomas van Emst uit Steenwijk (13 jaar, MTB Havelte).