Beste mensen, heel erg bedankt.

Zoals in voorgaande jaren maken we aan het eind van de AH Abe De Parel van DrentheMTBtocht een kort verslag van de activiteit. Dit jaar, na twee fietsloze jaren, wel een hele mooie tocht. Het was prima fietsweer, fijne groep vrijwilligers en een mooie route. In het verslag gaan we in op afscheid van Jan, de nieuwe startlocatie, de routes, de vrijwilligers, de boomstammen op het pad, inzet van derden en de resultaten.

Jan Hendriks is gestopt.

In het voorjaar hebben we als werkgroep afscheid genomen van Jan Hendriks. Jan heeft veel gedaan voor de MTB vereniging. Uitzetten, controles, fietsen en het op kaartzetten, waren zijn dingen.  Jan en Elly zijn verhuisd naar Nieuw Amsterdam. Heel veel succes daar.

De uitzetters Jans, Roel en Jan.

Nieuwe Startlocatie. 

In 2022 is voor het eerste gestart in de nieuwe Ondernemerskooi van de Holtinger Schaapskudde. We moesten noodgedwongen afscheid nemen van Gerrie Elting van Vakantiepark Mooi Oavelte. In het verleden fietsen we over de Startbaan. Dat werd door Natuurmonumenten niet meer toegestaan. Om alles via de Ruiterweg te laten verlopen was niet verantwoord. Daarom op zoek naar een nieuwe locatie. Dat is prima gelukt en met de mensen van de Holtinger Schaapskudde ( o.a. Marrie Pruntel en Fons Koopmans) hebben we goed samen-gewerkt. Zowel op de vrijdag en zaterdag waren bestuursleden actief om alles in goede bannen te leiden. De koffie die Fons schonk was heerlijk.

Het mooie van de Schaapskooi is dat je zo het veld in kunt fietsen. Er is wel één nadeel, want er is geen kleedgelegenheid en douches. Dat is gelukkig geen probleem geweest omdat het weer ideaal was. Maar als het slechter weer is dan is het wel prettig voor deelnemers om even te kunnen douchen. Iets wat in de toekomst niet vergeten moet worden. Nieuw was ook, dat deelnemers, vooraf konden inschrijven. Daar hebben 180 deelnemers gebruik van gemaakt. Dat vraagt de volgende keer wel aanpassingen op de inschrijflocatie. Je krijgt 3 stromen van inschrijvers, voorinschrijvers, Scan en co en briefjes. Ook het pinnen was nieuw maar wel heel handig.

Routes.

Dit jaar hadden we de routes verdeeld in de eerste 25 kilometer technisch, door de bossen en over de hei. Het tweede gedeelte ging over de verschillende dorpen in en om Havelte. We noemen dat de buitenroute. Normaal zitten we in Havelte west. Maar de 45 km. is het tweede gedeelte ook iets voor de snelle mannen om flink tempo te maken. Het eerste gedeelte is zoals vanouds de mooie heidevelden, singeltracks en bospassages in het Holtingerveld.  Daarom wordt er zoveel gefietst. De route biedt voor iedereen mogelijkheden om zich uit te leven.

Stammen op het fietspad.

Zaterdagmorgen zijn Jan Hendriks en Roel Ekkel bij het controleren van de route bij een gevaarlijke situatie gekomen. Nabij Darp was het fietspad over een lengte van 30 meter voorzien van boomstammen. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk en daarom heeft Roel een ingezonden brief gestuurd naar de Meppeler Courant.

Dwarsliggers plagen MTB-tocht.  

Afgelopen zaterdag 8 oktober organiseerden we als  MTB Havelte de 22e toertocht de “Parel van Drenthe” tocht. Zo’n 30 vrijwilligers zorgen voor een prettige en veilig verlopende toertocht voor honderden fietsers. Nu zijn er elk jaar mensen die zich hieraan kennelijk ergeren en anderen het plezier van deelname niet gunnen. Ook dit jaar weer werden pijlen die de route aangeven verwijderd of vernield. We anticiperen hierop anticiperen door op vrijdag  nadat de route is uitgezet deze nogmaals te fietsen en dat doen we op zaterdag bij zonsopkomst nog een keer. Echter wat ik afgelopen zaterdagmorgen aantrof op de route bij de overgang van Kamperweg naar Wallingeresweg in Darp, waar in de bocht naar links het fietspad begint van Darp naar Busselte, dus een openbaar fietspad,was de waanzin ten top. Over een lengte van vijftig meter waren 3 boomstammetjes dwars over het fietspad gelegd. Daar hadden zomaar ongelukken kunnen gebeuren door vroege gebruikers van het fietspad. Het is te gek voor woorden dat mensen de tocht op deze manier willen dwarsbomen. Stop ermee, zodat iedereen veilig kan fietsen en een plezierige fietstocht kan hebben. Als u iets dwarszit over de organisatie van deze tocht, die met instemming van de terreineigenaren en gemeente wordt gehouden, laat het ons dan weten en neem contact op.                        Namens de werkgroep MTB Havelte,  Roel Ekkel

Resultaten.

Aan het eind van de tocht wil je ook graag weten wat het geheel heeft opgeleverd. In totaal hebben 480 mensen gefietst. Daarvan waren er ruim 60 jonger dan 14 jaar. In totaal zo’n 420 betalende fietsers. Dat levert € 2000,00 aan inkomsten op. Door de sponsoring van AH Abe Brouwer blijven de kosten binnen de perken. Voor de verenigingskas blijft er dan toch een bedrag over.

Inzet van derden.

Je bent als vereniging altijd de steun nodig van diverse partijen. We beginnen bij onze hoofdsponsor AH Abe Brouwer waar Jeroen Schakelaar altijd bereid is om bij te springen. Ook de inzet van het bestuur van de Holtinger Schaapskudde was prima. Zij hebben ook baat bij verschillende activiteiten bij de kooi.

Verder zijn we dank verschuldigd van de EHBO vereniging Havelte e.o., Autobedrijf Jelmer Jubbega uit Meppel, medewerkers van restaurant OER, Gemeente Westerveld en de landeigenaren Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vitens, Defensie en de heer Michiel Rutte.

Vrijwilligers.

Er gaat niets zonder de steun van ruim 30 vrijwilligers voor dit evenement. Dit zijn zowel leden van de vereniging maar ook mensen van de Stichting de Schaapskooi. Daarnaast zijn er veel “oud “ leden van de MTB vereniging en anderen mensen die één keer per jaar zich inzetten voor dit evenement. We zijn heel blij dat U zich een ochtend lang wilt inzetten! Zonder vrijwilligers geen fietstocht en daarom hulde aan u allen.

Bedankt!           

Wij, de werkgroep Parel van Drenthe, willen iedereen bedanken voor zijn of haar inzet en bijdrage. Op naar volgend jaar. Dan zal Ruud een stap terug hebben gedaan. Hij wordt bedankt voor het vele werk en enthousiasme.  Het is nu vooral aan de jeugd om het door te zetten.

Jans Brugging, Roel Ekkel, Xander Bronkhorst en Ruud Smeenk.